6 renovatiefouten die de waarde van je woning negatief kunnen beïnvloeden

6 renovatiefouten die de waarde van je woning negatief kunnen beïnvloeden

Een renovatie is een goed idee als je je woning met winst wilt verkopen, toch is het aangeraden om niet té enthousiast aan de slag te gaan met de voorhamer of verfborstel. Je zou zomaar te ver kunnen gaan en de waarde van je woning kelderen. We sommen 6 renovatiewerken op die je beter links laat liggen.

1. Te veel muren slopen

Het neerhalen van muren kan open ruimte creëren en zorgen voor veel licht en ruimtegevoel. Als je echter te veel muren of de verkeerde muren neerhaalt dan krijg je een omgekeerd effect. De woning zal kleiner ogen. Een goede tip om toch openheid en ruimte te creëren is het vergroten van je deuropeningen. Dit is minder ingrijpend en zorgt voor een goed resultaat.

2. Samenvoegen van slaapkamers
Een riante slaapkamer kan een meerwaarde zijn voor je woning, maar aangezien je er andere slaapkamers voor opgeeft kan je woning juist dalen in prijs. Een woning die over vier slaapkamers beschikt zal immers meestal meer waard zijn dan een woning die maar 2 slaapkamers heeft, hoe groot deze ook zijn.
3. Het plaatsen van een zwembad in de tuin
Een zwembad plaatsen is een verleidelijke optie om de waarde van de woning te doen stijgen, echter het is ook een serieuze kostenpost. Velen zien het onderhoud van het zwembad niet zitten of ze vinden het gevaarlijk als er kleine kinderen rondlopen. Het Belgische weer is vaak ook een spelbreker om echt te kunnen profiteren van een zwembad. Een goede tip is dus om de kandidaat-kopers zélf de keuze te laten maken. Maak zelf de gok niet en spreek een breder publiek aan.
4. Een stijlbreuk creëren
Een hypermoderne badkamer zal niet zo goed staan in een uitgesproken landelijke woning. Zulke stijlbreuken zijn geen goed idee en zien er wat gek uit, wat dan weer kandidaat-kopers zal afschrikken. Vaak zal toekomstige koper ook de andere ruimtes op termijn gaan renoveren en misschien is de moderne badkamer wel niet zijn smaak. Gevolg is dat de kandidaat-koper niet extra zal willen betalen voor een badkamer die hij toch zal willen uitbreken.
5. Dure snufjes voorzien in een niet-zo-duur huis

In een simpele woning zullen hoogwaardige renovaties/investeringen wat afsteken tegenover de rest van het huis. Zo kan een dure jacuzzi een goede investering lijken, maar als de andere ruimtes inferieur zijn hieraan, haal je die meerwaarde er bij verkoop niet uit. Je houdt je woning dus het best zo gelijkwaardig mogelijk.

6. De tuin tot in de puntjes aanleggen

Het klopt dat een verzorgde tuin aantrekkelijk is voor kandidaat-kopers. Maar je hele tuin tot op de centimeter aanleggen met bloemenperkjes, kruidenbakken en palmbomen is nét een stap te ver. Kopers zullen de tuin mooi vinden maar afgeschrikt zijn door de hoeveelheid onderhoud die er nodig is.

Bron: Zimmo 

Olivier Temmerman

stagiair vastgoedmakelaar

Niet gevonden wat u zocht?

Schrijf u in en blijf op de hoogte van panden die aan uw wensen voldoen.