Een lening voor een huis was nog nooit zo goedkoop

Een lening voor een huis was nog nooit zo goedkoop

De afgelopen weken zijn er woonkredieten afgesloten tegen historisch lage prijzen.

De afgelopen weken zijn er woonkredieten afgesloten tegen historisch lage prijzen.

1,28 procent, dat is het tarief dat een KBC-klant vorige week voorgeschoteld kreeg voor een hypothecaire lening met vaste rentevoet met een looptijd van 20 jaar, aldus de gegevens van het vergelijkingsportaal Spaargids.be. Op deze website kunnen consumenten tarieven melden en vergelijken met tarieven die anderen kregen.
‘Nooit eerder zagen we zo’n laag tarief voor dat soort leningen’, volgens Kristof De Paepe van Spaargids.be. Met 1,29 procent werd eind vorige maand het vorige laagterecord dat dateert van februari 2016 geëvenaard. Afgelopen week werd bewezen dat het dus nog lager kan. Ook voor hypothecaire leningen op 25 jaar werden door Spaargids.be historisch lage tarieven opgemerkt.
Dezelfde historisch lage trend merken we op bij het onafhankelijk advieskantoor Immotheker. Volgens de rentebarometer van Immotheker, die de rentestand bij 16 banken opvolgt, bedraagt de gemiddelde hypotheekrente 1,78 procent over een termijn van 20 jaar. Zo’n tarief krijgt u alleen indien u een goed dossier kunt voorleggen en minstens zelf 20 procent financieert.
De historisch lage tarieven zijn een rechtstreeks gevolg van het lagerentebeleid van de ECB (Europese Centrale Bank) in combinatie met de dalende marktrente. De ECB besloot onlangs om de beleidsrente dit jaar zeker niet te verhogen. De Belgische tienjaarsrente is in het begin van het jaar gezakt van 0,78 naar 0,40 procent. Desondanks dat ze hiermee nog een stuk boven het laagterecord van 2016 zit (0,101%), bereikte de hypotheekrente wel een laagterecord door de concurrentie tussen de banken.
De lage tarieven die op Spaargids.be genoteerd werden zijn volgens de bank KBC zeker geen algemene regel. ‘Wij proberen klanten van de eerste keer een correct tarief te geven. Dat varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van het dossier en de persoonlijke situatie’, zegt woordvoerster Ilse De Muyer.
Is het door de lage tarieven interessant om uw lening te herfinancieren? Dat is afhankelijk van wanneer u de lening aanging. Was dat in 2016 of later, toen de rente al laag stond, dan is het waarschijnlijk niet voordelig. Dateert uw lening van voor 2015, dan kan het financieel interessant zijn.
De Nationale bank gaf al een waarschuwing dat banken te soepel zijn met woonkredieten. Als banken te grote en te goedkope leningen blijven verstrekken, zal de Nationale bank ingrijpen.

(Bron: De Tijd 11/04/2019)

Olivier Temmerman

werkstudent

Niet gevonden wat u zocht?

Schrijf u in en blijf op de hoogte van panden die aan uw wensen voldoen.

Blijf op de hoogte