Gouden advies voor een geslaagd (ver)bouwproject

Gouden advies voor een geslaagd (ver)bouwproject

Wie plannen heeft om te (ver)bouwen zal ongetwijfeld al overspoeld zijn met goedbedoeld advies van naasten en vrienden. In grote lijn zal deze informatie wel nuttig en bruikbaar zijn maar uiteindelijk baseer je jezelf het beste op de informatie die een architect verleent.

Wie plannen heeft om te (ver)bouwen zal ongetwijfeld al overspoeld zijn met goedbedoeld advies van naasten en vrienden. In grote lijn zal deze informatie wel nuttig en bruikbaar zijn maar uiteindelijk baseer je jezelf het beste op de informatie die een architect verleent. Onderstaand geven architecten hun gouden advies voor de beginnende (ver)bouwers.

1. Bepaal jouw prioriteiten

Stel vast wat jijzelf echt belangrijk vindt, zelfs al zijn dit zaken die nu nog niet binnen jouw budget liggen. Klamp je niet teveel vast aan de conventionele dingen die nu jouw manier van wonen bepalen maar durf jouw alledaagse dingen eens los te laten. Weeg zaken tegenover elkaar af en ga de discussie aan met jouw partner, zo vorm je de beste basis voor een gefundeerde beslissing. Ga in zee met een bouwpartner die jouw verhaal begrijpt en gebruik hem als klankbord voor jouw twijfels.

2. Plan van aanpak

Een goed ontwerp komt niet zomaar aanlopen, het is een heus rijp- en groeiproces. Neem de tijd voor elke beslissing en detail. Het zal je een efficiënter en sneller bouwproces opleveren. Bij een goed gepland bouwproces zullen er ook geen extra (dure) kosten voor aanpassingen zijn tijdens de bouw. Niet alles hoeft ook in één keer af te zijn. De gevelafwerking, interieur en tuinaanleg kunnen eventueel in de komende jaren nog afgewerkt worden.

3. Bepaal wat je wilt spenderen

Het is belangrijk dat je je budget op voorhand vastlegt en dat het in harmonie is met de plannen. Een unieke woonbeleving hoeft niet altijd een fortuin te kosten. Laat je niet tegenhouden door een laag budget om te kiezen voor detaillering van je interieur.

Merk je op dat je momenteel te weinig financiële middelen hebt om je plannen degelijk te realiseren? Stel ze dan even uit en spaar nog even om ze later goed uit te voeren. Anders blijft jouw project een lopende rekening. Let op voor praatjesmakers die beloven dat ze jouw (ver)bouwproject voor de helft van de prijs kunnen realiseren.

4. Werp een blik op de toekomst

Het is vanzelfsprekend dat je snel wilt beginnen aan je unieke (ver)bouwproject. Maar het is zinvol om toch voor de aanvang even een stap achteruit te nemen en een toekomstvisie uit te stippelen. Nu nadenken over toekomstopties kan veel geld en problemen besparen. Voorbereidingen treffen voor een eventuele latere uitbouw is nu een kleine kost die veel geld en werk kan besparen als het eenmaal zover is.

5. Hou je droom voor ogen

Het is belangrijk om te kiezen voor bouwpartners die met je meedromen. Het gaat om een grote investering, en juist daarom is het belangrijk dat je jezelf ook goed voelt en thuis voelt bij het resultaat. Durf te dromen, durf jouw persoonlijke ideeën uit te voeren en laat niemand jouw dromen beperken.

Bron: Woon. 07.02.2019 Heleen Neels

Olivier Temmerman

werkstudent vastgoed

Niet gevonden wat u zocht?

Schrijf u in en blijf op de hoogte van panden die aan uw wensen voldoen.

Blijf op de hoogte