Jongeren dromen nog steeds van een huis met een eigen tuin.

Jongeren dromen nog steeds van een huis met een eigen tuin.

De Belg heeft een baksteen in de maag wordt gezegd. Ook bij jonge mensen blijkt dat nog altijd zo te zijn. Jongeren die het ouderlijk huis verlaten dromen nog steeds van een eigen huis met een tuin.

De resultaten van het jaarlijks trendrapport voor de woningmarkt zijn terug gepubliceerd.

De Belg heeft een baksteen in de maag wordt gezegd. Ook bij jonge mensen blijkt dat nog altijd zo te zijn. Jongeren die het ouderlijk huis verlaten dromen nog steeds van een eigen huis met een tuin. Het liefste willen ze in hetzelfde type huis wonen als dat waarin ze hun jeugd hebben doorgebracht. Om dit financieel te regelen blijven ze zolang mogelijk thuis wonen.
Als jonge mensen op zoek gaan naar hun droomhuis, zijn ze vooral geïnteresseerd in een instapklaar en afgewerkt huis of appartement.
Om dit te kunnen betalen, blijft 3 op de 4 ondervraagde jongeren langer bij hun ouders wonen. Bij de helft zijn zelfs al vastgelegde plannen gemaakt om zo’n een instapklare woning aan te kopen.
Minder dan de helft, namelijk 38 % van de ondervraagden, kiest liever voor een woning die ze moeten renoveren.
Bijna 20% wil dan weer het liefst een nieuwbouwwoning.
Een woning hebben (70%) scoort nog steeds beter dan een appartement (11%).
Stefan Hallaz, algemeen directeur van woningbouwer Blavier, vindt het verrassend dat 2 op de 3 jongeren dezelfde woonverwachtingen hebben als hun ouders.
Dit is volgens Hallaz niet realistisch volgens toekomst van de woningbouw. “Door de betonstop die in 2040 ingaat, mag er niet meer in de open ruimte gebouwd worden. Het is dus belangrijk dat jongeren hun ideaalbeeld bijsturen door onder meer de voordelen van compact wonen te benadrukken”.


(Uit Het Laatste Nieuws)

Olivier Temmerman

werkstudent

Niet gevonden wat u zocht?

Schrijf u in en blijf op de hoogte van panden die aan uw wensen voldoen.

Blijf op de hoogte