Koop jij jouw eerste huis? Deze stappen helpen je naar jouw 1e droomwoning.

Koop jij jouw eerste huis? Deze stappen helpen je naar jouw 1e droomwoning.

Een eerste woning kopen, wat een spannend avontuur! Bij dit avontuur komen talloze elementen kijken, niet alleen ’het zoeken’ van de woning maar ook moet financieel alles correct zitten.

Heel veel mensen die hun eerste woning aankopen, krijgen hier dan ook (een beetje) stress van. Gelukkig staat hier voor jou, de ideale makelaar klaar, om deze stress weg te nemen! Wij hebben voor jullie een handig stappenplan uitgewerkt, dat je kan volgen om je eerste aankoop vlotter te laten verlopen.

Stap 1: Vorm een duidelijk beeld.
Het is enorm belangrijk voor je begint te zoeken, om goed te weten naar wat je precies zoekt. De markt wordt overspoeld met nieuwe panden en hierdoor is het niet altijd gemakkelijk om hier je weg in te vinden. Voor je aan je zoektocht start, maak je best een lijstje op met alle voorwaarden waar jouw droomwoning aan moet voldoen. Bijvoorbeeld; aantal slaapkamers, de regio, nieuwbouw/ renovatie, de grote van de buitenruimte etc.
Maak hierbij dan ook direct uit welke voorwaarden al dan niet- onderhandelbaar zijn. Denk dan aan een opsplitsing in: Noodzakelijk, ‘leuk om te hebben’, een echte ‘no go’.
Stap 2: Wat kan jouw portefeuille aan?

Het is belangrijk om te weten binnen welk budget je kan gaan zoeken. Om dit in een goed overzicht te gieten, is het best om bij te houden: jouw netto jaarinkomen, vaste kosten (denk aan afbetaling en onderhoud wagen), spaarcenten, …Ga alvast op voorhand langs bij de bank, bepaal wat jouw eigen inbreng kan zijn en wat je op dit moment kan gaan lenen.

Stap 3: Klaar om te kopen?
Na de vorige stappen, ben jij volledig klaar om de huizenmarkt af te schuimen. Schrijf je sowieso in bij jouw favoriete makelaars, sommige panden komen eerst enkel op hun website en niet direct op de portaalsites. Sommige panden worden ook discreet verkocht. Zie je interessante panden? Maak dan zeker en vast een afspraak voor een huisbezoek!

Indien je verliefd wordt op een woning is de drang vaak enorm groot om DIRECT een bod uit te brengen. Als makelaar raden we jou aan om toch alles rustig & kritisch nogmaals te bekijken en alles goed in kaart te brengen.

Stap 4: Uitbrengen van een bod
We raden je aan een bod ALTIJD schriftelijk over te brengen, een hele belangrijke: als de verkoper jouw bod aanvaard heeft, dan ben jij gebonden!
Indien je nog geen JA hebt gekregen van de bank, zijn er 2 pistes die je kan bewandelen.
Namelijk 1: je neemt een optie op de woning, dit houdt in dat de verkoper voor een bepaalde periode belooft het pand aan niemand anders te verkopen.
Piste 2: Hier gaat onze voorkeur naar uit, is dat je op je schriftelijk bod vermeldt ‘onder ‘opschortende voorwaarde van financiering’. Dit houdt in dat de verkoop enkel en alleen kan doorgaan als de bank jou een JA geeft.
Stap 5: Het bod is aanvaard
Is jouw bod aanvaard? Joepie! Dan is het tijd om het compromis/de belofte te ondertekenen. Hierbij zal de verkoper jouw alle nodige documentatie moeten bezorgen als je deze nog niet kreeg, zoals onder andere het EPC-attest, bodemattest, …
Hierbij is het gangbaar dat de verkoper een voorschot/waarborg vraagt, dit bedraagt meestal 10% van de overeengekomen prijs.
Stap 6: Nu is het OFFICIEEL

Na de compromis en het voorschot volgen doorgaans 4 spannende maanden tot ‘de akte verleden’ wordt. Je moet hiervoor je notaris contacteren om deze afspraak vast te leggen. Na het ondertekenen van de akte, ben jij officiële eigenaar en worden de sleutels overgedragen. 

Manou Luca

stagiair vastgoedmakelaar

Niet gevonden wat u zocht?

Schrijf u in en blijf op de hoogte van panden die aan uw wensen voldoen.