Kun je een boete krijgen als je de EPC-informatie niet in een advertentie vermeldt?

Van zodra je een woning verkoopt of te huur aanbiedt, moet je de energiescore vermelden. Hoe lager die score, hoe energiezuiniger de woning is. Op die manier kunnen mogelijke huurders of kopers een betere vergelijking maken tussen verschillende woningen.

Van zodra je een woning verkoopt of te huur aanbiedt, moet je de energiescore vermelden. Hoe lager die score, hoe energiezuiniger de woning is. Op die manier kunnen mogelijke huurders of kopers een betere vergelijking maken tussen verschillende woningen.

Als eigenaar draag je zelf de kosten voor het opmaken van het EPC.
Verschillende organisaties controleren of er wel een EPC is.
• Het VEA (Vlaams energieagentschap) controleert steekproefsgewijs of woningen die te huur of te koop staan over een geldig EPC beschikken.
• Notarissen hebben meldingsplicht bij afwezigheid van een EPC. Dit gebeurt via het e-notariaat. Notarissen riskeren een boete van 250 tot 5000 euro als ze meldingen over de afwezigheid van een EPC niet doorgeven aan het VEA.
• Iedereen kan ook het ontbreken van een EPC aan het VEA melden. Anonieme of onvolledige meldingen worden gelukkig niet aanvaard.
Dat er een EPC moet zijn is duidelijk, maar hoe correct moet dit zijn?
Dit is vooral een zaak van de erkende energiedeskundige die je inschakelt. Het VEA controleert op de geleverde prestaties, kwalificaties en de aanvullende vereisten van de erkende energiedeskundige en op de correctheid van het EPC.
In geval van misbruik of kennelijke onbekwaamheid, kan het VEA de erkenning van de energiedeskundige intrekken. Als een EPC van onvoldoende kwaliteit is, kan VEA de energieprestatiecertificaten in kwestie intrekken. Dat betekent dus dat jouw EPC niet geldig is als jij met een onvoldoende deskundige samenwerkt.
Als het EPC niet met de werkelijkheid overeenstemt, dan kan het VEA aan de energiedeskundige een boete opleggen van 250 tot 5000 euro.
Wat gebeurt er als de advertentie over jouw pand de EPC-informatie niet bevat? Kun je tenslotte ook een boete krijgen als je deze informatie over de energiezuinigheid van jouw pand niet vrij geeft?
Het is tegenwoordig zo dat de EPC-score en het adres in de krantenadvertentie, in tijdschriften, op websites, … vermeld moeten worden.
Wil je het exacte adres van jouw woning niet vrijgeven? De unieke code van het certificaatnummer is dan een geldig alternatief.
Bij het niet naleven van de advertentieverplichting kan het VEA aan de eigenaar, de immobiliënmakelaar, de notaris, ... die de woning te koop of te huur plaatst, een boete opleggen van 250 tot 5000 euro!
Je merkt het: er zijn redenen genoeg om te zorgen voor een correcte vermelding van de EPC. Wil je niet voor verrassingen of onverwachte boetes en kosten staan? Dan is het verstandig om de verkoop of verhuur van je pand in handen te geven van een erkende en deskundige immobiliënmakelaar.

Bij Bellestate hebben wij de juiste expertise en het geschikte klantenbestand om ervoor te zorgen dat jouw woning aan de beste voorwaarden van eigenaar verandert. Contacteer ons gerust met jouw vragen.

Isabelle De Ro

zaakvoerder

Niet gevonden wat u zocht?

Schrijf u in en blijf op de hoogte van panden die aan uw wensen voldoen.