Mag je een tuinhuis of bijgebouw plaatsen zonder vergunning?

Mag je een tuinhuis of bijgebouw plaatsen zonder vergunning?

Met een tuinhuis kan je extra ruimte creëren, zeker wanneer je woning niet beschikt over een zolder, garage of kelder kan dit handig zijn. Mag je nu zomaar een tuinhuis plaatsen in jouw tuin zonder bouwvergunning? Met welke voorwaarden moet je rekening houden?

Vanaf 1 december 2010 mag een bijgebouw (bv: een tuinhuis, garage of serre) aan een woning toegevoegd worden zonder bouwvergunning. Controleer eerst wat het bestemmingsplan voorschrijft voor jouw woning en let daarbij op deze stedenbouwkundige voorwaarden:

Niet verder dan 30 meter afstand van je woning:
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Niet meer dan 40 m² oppervlakte totaal:
Je tuinhuis of bijgebouw mag maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Groter kan, maar dan zal je een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. Opgepast voor de berekening van de totale oppervlakte: de oppervlakte van reeds bestaande bijgebouwen moeten afgetrokken worden van je nieuwe bijgebouw of tuinhuis. De totale opppervlakte van alle bijgebouwen samen mag dus slechts 40 m² bedragen.
Hoogtebeperking van 3,5 meter hoog:
In de hoogte is je tuinhuis of bijgebouw beperkt tot 3,5 meter hoogte. Voor een doorsnee tuinhuis zal dit geen probleem geven want de standaard formaten zijn allemaal kleiner dan 3 meter hoog.
Medewerking van een architect noodzakelijk?
Voor de plaatsing van een tuinhuis zonder vergunning is de medewerking van een architect niet nodig (mits er geen constructie- of stabiliteitsproblemen met het bouwwerk zijn). Dit maakt het mogelijk om het tuinhuis zelf te plaatsen of door de firma bij wie je het aangekocht hebt.
Praktisch voorbeeld
Meneer De Smedt wilt graag een tuinhuis in zijn achtertuin bouwen. Momenteel heeft hij al een serre van 10 m² staan. Dankzij het vrijstellingsbesluit kan hij zonder vergunning en zonder architect een tuinhuis bouwen dat 30 m² groot is (want: 10 + 30 = 40).
Er is ook geen meldingsplicht voor het plaatsen van een tuinhuis of bijgebouw dat kleiner is dan 40 m². Toch kan het interessant zijn om de plaatsing van het tuinhuis op voorhand te melden bij je gemeente om eventuele toekomstige onduidelijkheden of geschillen te vermijden.
Voor meer info kan je terecht op volgende website https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie

Bron: Zimmo Redactie 30/03/2018 

Olivier Temmerman

stagiair HoGent

Niet gevonden wat u zocht?

Schrijf u in en blijf op de hoogte van panden die aan uw wensen voldoen.