Naleving van Renovatieverplichting in Vlaanderen: Boetes en Verplichtingen

Naleving van Renovatieverplichting in Vlaanderen: Boetes en Verplichtingen

Mensen die in Vlaanderen een eigendom met een energielabel E of F aankopen, zijn verplicht deze binnen 5 jaar te renoveren tot minstens energielabel D. Deze verplichting, vastgelegd door de Vlaamse Regering, heeft als doel de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Het niet naleven van deze verplichting kan echter leiden tot aanzienlijke boetes.

Op 15 december 2023 keurde de Vlaamse Regering een wijzigingsdecreet voor de tweede keer principieel goed. Dit decreet introduceert een differentiatie in boetebedragen, afhankelijk van het type gebouw: residentieel of niet-residentieel.

Voor niet-residentiële gebouweenheden varieert de boete van een minimum van 500 euro tot maar liefst 200.000 euro. Dit toont aan dat de overheid ernstig is in het handhaven van de renovatieverplichting, vooral voor commerciële en industriële panden waar grote milieu-impact mogelijk is.
Voor residentiële gebouweenheden is het boetebedrag echter anders. Hier varieert de boete van 500 euro tot 5.000 euro. Hoewel dit bedrag significant lager is dan bij niet-residentiële gebouwen, is het nog steeds een aanzienlijke sanctie die eigenaren aanmoedigt om de renovatieverplichting serieus te nemen.
Belangrijk om op te merken is dat het betalen van de boete niet betekent dat men vrijgesteld is van de renovatieverplichting. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap zal direct een nieuwe termijn vaststellen waarbinnen de eigenaar aan de verplichting moet voldoen. Dit onderstreept het belang dat de overheid hecht aan het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen en het verminderen van de ecologische voetafdruk.
Het doel van deze boetes is niet alleen om naleving af te dwingen, maar ook om bewustwording te creëren over het belang van energie-efficiëntie en duurzaamheid in de bouwsector. Door deze maatregelen kunnen we streven naar een meer duurzame toekomst, waarin gebouwen minder energie verbruiken en bijdragen aan een gezondere planeet voor toekomstige generaties.

Kortom, de renovatieverplichting en bijbehorende boetes laten zien dat Vlaanderen vastbesloten is om duurzame ontwikkeling te bevorderen en de klimaatdoelstellingen te halen. Het is aan gebouweigenaren om deze verplichtingen serieus te nemen en bij te dragen aan een groenere toekomst voor ons allemaal.

Bron: CIB 

Manou Luca

vastgoedmakelaar

Niet gevonden wat u zocht?

Schrijf u in en blijf op de hoogte van panden die aan uw wensen voldoen.