Nieuwe regels in vastgoedland in 2022

Nieuwe regels in vastgoedland in 2022

Een nieuw jaar betekent vaak nieuwe voornemens, een verse start. Ook de vastgoedsector is geen uitzondering op deze regel. Welke maatregelen zijn reeds concreet en welke zitten er nog in de pijplijn?

Vanaf 2022 bij verkoop een recent EPC nodig

Wanneer je een appartement of woning verkoopt is enkel een EPC geldig dat niet ouder is dan 1 januari 2019. Dit is van toepassing voor alle akten die verleden worden in 2022, zelfs wanneer de compromis werd ondertekend in 2021.
Bij de verhuur van eigendommen is het minder streng, daar is een EPC van voor 2019 nog wel bruikbaar.
Een pluspunt: aan het vernieuwde EPC zijn 2 financiële voordelen verbonden.
1. De EPC- premie
2. Het renteloze renovatiekrediet
Voor beiden is een nieuw EPC nodig om deze te kunnen verkrijgen.
Stijging van de woningprijzen zou worden afgeremd door verplichte schatting
Wie een lening wil afsluiten bij de bank voor het aankopen van een woning, zal vanaf nu zijn nieuwe woning moeten laten schatten. Deze verplichting vloeit voort uit een nieuwe Europese richtlijn van de bankenwaakhond EBA. Als blijkt dat je meer zou betalen dan de geschatte waarde, kan de bank een hogere eigen inbreng eisen. Hierdoor zullen minder mensen de mogelijkheid hebben om een te hoog geprijsde eigendom aan te schaffen. Men beoogt met deze maatregel een tempering van de prijsstijgingen.
Zeg ja tegen het asbestattest
De Vlaamse regering wil zo snel mogelijk alle asbest uit de bestaande woningen doen verdwijnen. Tegen 2040 is het de bedoeling om Vlaanderen asbestveilig te maken.
Daarom wordt een asbestattest in de loop van 2022 verplicht bij de verkoop van woningen en andere gebouwen die ouder zijn dan 2001.

Wanneer deze verplichting zal worden ingevoerd is nog niet bekend, er moeten immers voldoende gecertificeerde deskundigen zijn om de asbestattesten op te maken. In het voorjaar van dit jaar zal de timing gekend zijn.

Voor de gemeenschappelijke delen in een mede eigendom is wel reeds een datum gekend, namelijk 1 mei 2025, daarvoor geeft de regering dus meer tijd.
Een blauwe schaduw vormt de trendkleur van 2022
Altijd leuk om helemaal mee te zijn met de hedendaagse trends. Dus waarom niet in je interieur?
Dé kleur van 2022 is genaamd ‘ Very Peri’. Dit is een combinatie tussen een blauwe en een paarse kleur. Ze straalt vriendelijkheid en zelfvertrouwen uit maar heeft ook een warme toets.
Enkele jaren geleden was het nog de mode om met accentkleuren te werken in je woonst. Vandaag maken kleuren deel uit van comfort, de nieuwe neutrale kleuren.
Sommigen zijn vrij sceptisch en vinden het raar om in je leefruimte met paars te werken. Experts spreken dit tegen want vroeger vond iedereen het ook ‘not done’ om een roze muur in je living te verwerken. En kijk nu, iedereen is voor oudroos meubilair of accentmuren.

Dus wil jij ook mee zijn met de nieuwe interieur-trend? Laat je verrassen door Very Peri!

Demi Audenaert

Niet gevonden wat u zocht?

Schrijf u in en blijf op de hoogte van panden die aan uw wensen voldoen.