Veel voorkomende oorzaken van een rommelig ogend huis

Je streeft naar orde en netheid in je huis, maar soms gaat het gewoon mis. En wat erger is, soms maak je het alleen maar erger. Herken je één van deze 7 veelgemaakte fouten? Dan is het hoog tijd om je gewoontes te veranderen.

1. ‘Clean’ is geen synoniem voor georganiseerd

Het hebben van ordelijke stapels boeken, brieven, facturen en tijdschriften betekent niet automatisch dat je georganiseerd bent. Voor elk item in huis moet een logische opbergplek zijn. Op die manier zullen die vervelende stapels vanzelf verdwijnen.
Om de een of andere reden is de eettafel vaak een verzamelplek van allerlei spullen. Of het nou sleutels, bonnetjes of boodschappenlijstjes zijn: er ligt altijd wel iets. Een lege eettafel staat een stuk netter maar is zeker niet ideaal, leg je sleutelbos of pasjes op een mooie schaal of dienblad, dat staat zeker weten een stuk netter.
2. Een overvolle koelkast
Als het op netheid aankomt, telt ook het uiterlijk mee. Je koelkast is een blikvanger in de keuken. Denk daarom goed na voordat je hem bedekt met magneten, brieven, uitnodigingen, tekeningen en boodschappenlijstjes.
3. Een inkomhal die niet functioneert
De inkomhal is het eerste wat mensen zien bij binnenkomst, maar het wordt vaak overladen met jassen, rugzakken, schoenen en andere spullen die nog geen vaste plek hebben. Investeer in een goede kapstok en schoenenrek. En vergeet geen opbergruimte te creëren, ook voor paraplu’s (een musthave, zeker in België).
Als je echt nonchalant bent, kun je een grote rieten mand in de hal zetten en daar je schoenen in gooien. Dat zie er al beter uit, zonder al te veel extra moeite.
4. Te veel willen
Een woning krijgt vaak pas een persoonlijke en warme uitstraling wanneer er accessoires aanwezig zijn. Maar je kunt natuurlijk ook doorslaan. Is elk hoekje bij jou gevuld met spulletjes? Dan is het wellicht een goed idee om een paar items op te bergen.
Ook een overschot aan kussens en dekens op de bank kan bijdragen aan een rommelige sfeer in huis.
Misschien is het interessant om een gedeelte van de zolder in te richten als een soort "winkelruimte", waar je na verloop van tijd je spullen kunt omwisselen om zo een nieuwe uitstraling aan je huis te geven.
5. Vorm boven functie in de kledingkast
Een kledingkast moet zijn waarvoor hij bedoeld is: kleding opbergen, op een zo efficiënt mogelijke manier. Kleding die je vaak draagt, moet gemakkelijk te vinden zijn in je kast. Kleding die je minder vaak draagt, kun je naar de achtergrond of bovenkant verplaatsen. Stukken die je niet meer draagt, kun je best zo snel mogelijk naar een kledingcontainer brengen of verkopen.
6. Eerst winkelen, dan organiseren
Winkelen is leuk en ontspannend, maar we laten ons vaak te veel leiden door impulsen. Daardoor komen we vaak thuis met spullen die wel leuk zijn, maar waar we eigenlijk geen plek voor hebben. Houd jezelf dus de volgende keer in en bedenk van tevoren waar je een nieuwe aankoop wil plaatsen.
7. Te veel speelgoed
Als je kinderen hebt, zul je al snel merken dat elke ruimte in huis een speelruimte wordt. Maar goede afspraken kunnen veel problemen voorkomen: leer je kinderen dat speelgoed alleen in bepaalde ruimtes is toegestaan, leer ze opruimen en beperk het aantal speelgoedstukken. Dat laatste is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Say bye bye to a messy home!

Een georganiseerd huis is niet alleen leuk wanneer je er woont, maar kan ook van pas komen wanneer je besluit het te verkopen.

credits to Zimmo

Lan Van Luyck

stagiair

Niet gevonden wat u zocht?

Schrijf u in en blijf op de hoogte van panden die aan uw wensen voldoen.